onsdag 11 november 2009

Helg i Siem Reap, Kambodja

I, Simon, John, Ludde, Jakob and the american Alex went on a guys trip to Seam Reap, Cambodia, over the week end. We saw some temples, for example Angkor Wat which is one of the seven wonders of the world and another one that figures in the movie "Tomb Raider". We also went dirt biking on the countryside. I loved Cambodia!

Vi landade på kvällen och taxichaffisen tog oss till ett vandrarhem där vi valde att bo på översta våningen i tre små rum utan fönster för bara US$4. Seam Reap är en relativt turistig stad men vi tyckte den var väldigt mysig ändå. Det fanns en hel del asfalt men där vi bodde var det bara knölig, stenig väg av rött damm, inte grus. Vi käkade middag på ett ascoolt ställe med två tjejer som dansade traditionell dans en gång i halvtimmen. Det khmerska köket rockar!

Lördagen gick i historians tecken. Vi cyklade ut till tempelområdet kl 4:30 på morgonen för att se soluppgången vid Angkor Wat. Angkor Wat är ett enormt och ganska välbevarat tempel som byggdes för mer än 1000 år sedan och som räknas till de sju världsundren. Det var maffigt att gå omkring där och känslan går inte att beskriva med ord eller bilder. Det tog nog ett tag att bygga templet och ett antal slavar.
Jag var förkyld och hade väldigt rinnig snuva och fick nysattacker. Men jag härdade ut rätt duktigt och vi åkte inte hem förrän vid tretiden. När vi käkade lunch så var det några småtjejer som ville kränga guideböcker, armband och kylskåpsmagneter och det var väldigt kul att munhuggas med dem. De hade otroligt smorda munläder och en väl inövad repertoar. Exempel på attackvinklar:

"Sir, sir! Please buy this bracelet!" i en väldigt nasal asiatisk brytning, men välartikulerat!
"No, thanks. I don't want it."
"But it's so cheap! Only one dållaaa!"
"But I don't like it!"
"You can buy it for your girldfriend!"
"How do you know if I have a girlfriend?"
"So you don't? Wanna know why you don't have a göööööölfränd?" Och nu blir man ju nyfiken ;)
"Ok, why not?"
"It's because you didn't buy this bracelet!"

Eller tex en lång dialog där jag säger att jag absolut inte vill köpa någonting och hon frågar finurligt om jag är säker på att jag inte vill ha något. Det slutar med att hon frågar:
"So you want nothings?"
"Correct.."
"Ok, then it's two dååållaaaas: one each."
Och när jag skrattar gott gratis (asså förfarande inte köper något) blir hon frustrerad och ger ifrån sig ett långt barngnälligt "Siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiir!"

Trots lördagens mastodontighet så var det söndagen som kommer gå till historien! Vi åkte enduro, asså crossmotorcykel fast inte på bana utan ute i djungeln/på landsväg. Vi kom till garaget och provade ut utrustning redan tidigt på morgonen och vid kanske 9-10 stack vi iväg. I början tog vi det lite lugnt och åkte på en vanlig jordväg, som i och för sig var lagom knöligt så där i början... Dagen är obeskrivbar men jag ska försöka beskriva den lite kort. Vi åkte via lite asfaltslandsväg till jordväg, till sandväg, till sandstig och kom tillslut fram till risfält. De var på sina ställen täckta av 50 cm vatten vilket var både spännande, svårt som fan och jobbigt för ett par av cyklarna krånglade när de sänktes ner så djupt. Vi åkte till ett tempel, vi åkte längre ut på landsbygden och såg risfält, bönder, byar med människor som stationerades där för 40 år sedan av Pol Pot. Och vi fick vejja för vattenbufflar som korsade vägen :D Helt otrolig upplevelse; både att åka motorcykel (sakta genom djungeln, snabbt över väldigt ojämna lervägar och assnabbt över asfaltsvägar) och att få se lite 100% äkta Kambodja. Tyvärr förstörde vår guide dagen lite genom att vara ett patetiskt praktarsel. Vi hade mkt tekniska problem och fick soppatorsk flera gånger (varför inte planera in ett tankstopp i mitten?!) och han ville inte erkänna att han gjorde fel. Iaf så fixade jag så vi betalade US$10 mindre.

På kvällen så gick vi på restaurang och åt krokodil, orm, kängru och struts. Det var najs! Personliga favoriten var nog struts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar