måndag 1 mars 2010

Recess week: Kota Kinabalu, motorcykel och fridykning

Hej! Sedan i fredags (26/2) har jag lov en vecka! Jag, John, en tysk, en australensare och en till svensk flog till Borneo tillsammans. Pa fredagkvallen at jag hummer for forsta gangen, det var gott men inget man ater ofta for det var dyrt (men inte lika dyrt som i Sverige...). Pa lordagen hyrde vi 150 cc motorcrossar och korde en stracka over bergskedjan, ner och langs en dal och sen over kedjan igen och hem. Allt gick supersmidigt och det ar sa sjukt mkt roligare an att aka scooter! Blev 27 mil allt som allt och jag kunde inte sitta ordentligt forran nasta dag.

Pa sondagen akte jag och John till ostkusten medan de andra tre akte till Mt. Kinabalu for att bestiga det. Sondagen gick bra och vi fick tag i tva tillstand for att dyka pa Sipadan den 3e Mars! Man maste ha tur ibland också!

Lite bakgrundsfakta om ön Sipadan och dess grannöar:
Sipadan är en ö mitt ute i ingenting som bildades av ett vulkanutbrott eller liknande för länge, länge sedan. Det medför att när man går i vattnet från ön så blir det midjedjupt efter ca 20 meter och sedan stupar det i princip rakt ner 600 meter. Den väggen är klädd med koraller och det finns gott om hajar, sköldpaddor och en massa, massa, massa andra fiskar och djur. Ön är så populär att man var tvungen att flytta alla resorter från ön till andra öar 2004. Sedan hösten 2009 så måste man dessutom ha tillstånd för att dyka där. Endast 120 dykare per dag är tillåtet. Väntetiden för att få en plats ligger på ca 1-3 veckor. Vi hade tur som hittade dessa två tillstånd från den lite skumma dykbutiken...

Förutom Sipadan finns en massa andra öar som man kan dyka runt. Vi kommer bo på ön Mabul och förmodligen dyka en del utanför den också. Mabul är känt för att ha bra "muck-diving", vilket innebär att man kollar på små saker och tittar på konstiga och ovanliga djurarter i motsats till att titta på stora korallrev och skepp och liknande. Det ska bli kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar