måndag 1 februari 2010

Thaipusam i Kuala Lumpur

Jag fick lite campusångest* i förra veckan och spontanhoppade på en resa med några tjejer från Canada till Kuala Lumpur. Det var förutom oss en hel del studenter från NTU som skulle dit men ingenting gemensamt organiserat. Anledningen till resan var thaipusam som är hinduernas "thanksgiving" där de ges chans till rening osv, är inte jätteinsatt om jag ska vara ärlig. Först trodde jag det var en musikfestival a la Hultsfred vi skulle på men det var som sagt strikt religiöst :) Festivalen firas inte exklusivt i Kuala Lumpur men det är större firande där än i Singapore.

Deras buss var tyvärr fullbokad så jag fyllde datorn med "How I met your mother"-avsnitt och tog en annan buss i fredags morse. Fredagkvällen spenderade vi på Reggae bar i China Town med några av de andra NTU-studenterna.

Vi gick upp i ottan och åt frukost för att sedan bege oss till Batugrottorna där festivalen hölls. Så mycket folk! En miljon människor besöker denna plats under denna dag och vi var glada att vi var tidigt ute för det var rätt svettigt att stå packad mellan alla hinduer. Vi hade ingen guide men det vi lyckades utläsa var att man kommer dit, rakar av sig håret (om man vill), målar skalpen gul och sedan går man en slinga som slutar med trapporna upp till grottorna och ner. Vissa hade krokar i rygghuden som de drog en vagn eller annan människa med (den där bak håller liksom emot). Andra hade en stor utsmyckad ställning som vilade på höfterna och axlarna. Vissa hade en lång stav inkörd genom kinderna med en lime i varje ände. En hel del hade en kruka mjölk på huvudet som jag tror de offrade högst uppe på trapporna.

Resten av lördagen gick åt till att strosa, ta en tupplur och sedan gå ut och äta och ta ett par glas. På söndagen gick jag och en av tjejerna på zoo medan de andra ville gå och se en moské. Vårt val var perfekt en bakissöndag. Det var ett riktigt bra zoo med intressanta djur och lagom att strosa runt där. Jag tog lite bilder som jag inte hade orkat publicera här nu, men eftersom lillkusin Clara kanske tycker det är kul så tar jag mig besväret :D Här kommer de:



*Campusångest: Blandning mellan tristress och klaustrofobi som kan härledas till det ibland monotona livet på NTU:s campus.

1 kommentar:

  1. Toppenbra bilder, spec. han med krokarna och pippin såm står på knä.
    Vi ses på fredag.
    kramis Z

    SvaraRadera